dissabte, 19 de desembre del 2009

El conte del mes: Charles Darwin

GIBBONS, Alan. Charles Darwin : descobreix el món de Darwin a través del diari d'un grumet. Barcelona : Llançalletres, 2009.

Amb només deu anys, James Kincaid fa d'assistent del naturalista Charles Darwin, al Beagle. La vida d'un grumet que fa d'explorador mai no és avorrida. Això ho aprendrà en James mentre ajuda a Darwin a recollir mostres pel continent Sud-americà. Entre perillosos mars, terratrèmols devastadors, i volcans en erupció, el Beagle seguirà navegant, recorrent badies, cales i illes...
El diari d'en James explica l'apassionant viatge que va derivar en una de les obres científiques més innovadores de la Història. En ell, un jove descobreix els pensaments i les idees d'un dels científics més grans de tot el món, a més d'explicar-nos un emocionant viatge d'aventures a ultramar.
Un capítol il·lustrat ple de referències i dades ofereix informació addicional sobre els descobriments i les teories de Darwin i sobre el món científic del Segle XIX.

divendres, 4 de desembre del 2009

La novel·la juvenil del mes: La mort a sis vint-i-cinc

CERVERA, Jordi. La mort a sis vint-i-cinc. Barcelona : Edebé, 2009.
"Només trenta segons i tot s'haurà acabat. Trenta segons llargs com una eternitat infinita, trenta segons breus com una respiració agònica. El temps és un cos estrany, una màquina sese lleis que va íntimament lligada als girs inconstants de l'ànima humana. Res no és igual i tot varia segons les retines que ho contemplen. I encara falten trenta segons per arribar al final d'aquest malson. Trenta segons! La vida o la mort tancades en trenta segons. Tot o res en mig minut!"
Aquest és el començament de la novel·la guanyadora del premi Edebé de literatura juvenil 2009.
El brutal assassinat de la dona i el fill d'un famós jugador de bàsquet procedent de l'NBA, sacseja la vida quotidina d'una tranquil·la ciutat catalana. Ningú no s'imaginava que allò pogués passar, com qui diu, a la porta del costat. Però darrere el cas, el sergent Joan Pons i els seus homes es trobaran amb una trama ordida al detall durant anys per gaudir d'una vengança cruel. Abans de resoldre el doble crim, la Brigada d'Investigació haurà d'enfrontar-se a pressions i trampes fins desxifrar l'enigma, estirant cadascun dels fils d'aquesta teranyina en una carrera trepidant a contra rellotge.

Si voleu saber una mica més de l'autor podeu consultar el seu bloc: http://blogs.ccrtvi.com/jordicervera.php

dimarts, 24 de novembre del 2009

El llibre del mes: 100 trucs per arribar a final de mes

ESCAMILLA, David ; SALERNO, Humberto. 100 trucs per arribar a final de mes (en temps de crisi). Barcelona : Columna, 2009.
Aquest llibre, dels periodistres Davis Escamilla i Humberto Salerno, és una invitació a esmolar l'enginy i a no deixar-nos atrapar per actituds pessimistes, tràgiques o derrotistes. Es tracta d'una eina útil i necessària absolutament oportuna en les coordenades actuals: 100 trucs que ens permetran arribar a final de mes, un centenar de consells que ens ajudaran a aprofitar millor els nostres recursos, a fer servir la creativitat i a aprendre a nedar amb fermesa en un entron complex.
Com podem aconseguir viure més feliçment amb menys ingressos?
Com podem organitzar-nos per prevenir situacions encara més compromeses?
L'estil de l'obra és assequible i molt directe, ja que els autors, comunicadors reconeguts, han aconseguit transemtre un bon nombre de missatges de manera que arribin sense complicacions innecessàries a la ment dels lectors.

dimarts, 17 de novembre del 2009

BiblioNotícies

Com haureu pogut comprovar aquests darrers dies, hem creat una nova secció a la biblioteca anomenada: BiblioNotícies. Està situada davant el taulell de préstec, i hi trobareu notícies publicades als diaris digitals i relacionades amb les biblioteques, amb llibres (crítiques de novel·les, últimes novetats editorials, curiositats de llibres) i amb temes d'informació i noves tecnologies (ebooks, etc.)
Esperem que sigui del vostre interès!


dimecres, 11 de novembre del 2009

La novel·la del mes: Les veus del Pamano

Aquest mes us presentem el llibre “Les veus del Pamano” en motiu de la minisèrie que s’estrenarà a TV3 el 16 i 17 de novembre.


CABRÉ, Jaume. Les Veus del Pamano. Barcelona : Proa, 2004

La Tina, una pacífica mestra i fotògrafa que treballa en una escola de Sort, fa unes fotografies d’un vell edifici escolar del poble de Torena que és a punt de ser enderrocat. Un simple gest. Clic. I ja està. El lector anirà descobrint pàgina a pàgina, les conseqüències d’aquest fet aparentment banal. Els anys quaranta, el maquis, la misèria moral del franquisme, les covardies personals i col·lectives, les heroïcitats més impensables que es van esdevenir al Pirineus pallaresos d’ençà que les tropes franquistes van arrasar amb inusitada ferocitat aquella zona durant la guerra civil i els esforços per oblidar, tergiversar o recordar obstinadament els fets, desemboquen a començaments del segle vint-i-u i interpel·len els personatges que, al cap de tant de temps, es decideixen a tibar la manta de la Història.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

La Novel·la del mes : Olor de colònia


ALCÁNTARA, Sílvia. Olor de colònia. Barcelona : Edicions de 1984, 2009.

Un gran incendi trenca la monotonia de la Colònia. Els magatzems cremen pels quatre costats. El fum ho empudega tot. La sirena sona sense parar, tothom és al carrer. La lluita per salvar la fàbrica és desesperada. Per fi una veu crida: ja no hi queda ningú! Es dóna per apagat el foc, i amos i treballadors van a l'església en acció de gràcies. Realment no hi quedava ningú?
Atrapat, atrapat queda el lector fins a l'última pàgina d'aquesta novel.la, punyent com la vida dels seus protagonistes, amb un final sorprenent i sense concessions.
Olor de Colònia evoca la vida d'una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap als anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d'una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l'escola per als fills, l'església, les botigues i les cases per viure-hi.

Aquesta és la primera novel·la de Sílvia Alcántara (1944) que visqué molts anys en una de les colònies tèxtils del Llobregat. Aquesta experiència en primera persona queda reflexada en cadascun dels capítols en què està organitzada la novel·la.

Si us interessa saber una mica més de la novel·la, al programa L'hora del lector, del canal 33, li van fer una entrevista, que podeu veure a travès d'aquest enllaç.

divendres, 2 d’octubre del 2009

La novel·la juvenil del mes : Pou sense fons on the rocks

PLA, Joan. Pou sense fons on the rocks. Barcelona : Baula, 2009.
El Manel és un noi més o menys feliç, acomplexat pel seu acne, que està secretament enamorat de la Paola. Com molts joves, surt els caps de setmana de festa a passar-s'ho bé. L'alcohol és el seu company de festa inseparable que li fa perdre complexos. Una nit, de tornada a casa amb un amic, es produirà un tràgic fet que el durà a mentir als companys, als pares i a la policia.
Pou sense fons on the rocks és una novel·la punyent, amb final intrigant i inesperat, que relata de manera valenta una realitat incòmoda i propera.


dimecres, 23 de setembre del 2009

El conte del mes: Contes clàssics per sempre

CHICOTE, Marta. Contes clàssics per sempre. Barcelona : RBA Libros, 2008.
Aquest conte es pot considerar com un tresor per sempre. En un llibre hi tenim 14 contes meravellosos i inoblidables que perduren en la nostra memòria. Històries que s'han anat transmeten generació rere generació. Ideals per explicar abans d'anar a dormir o en qualsevol moment tranquil del dia: L'Aladí i la llàntia meravellosa ; Els Tres porquets ; La Ventafocs ; La Caputxeta vermella ; En Pere sense por ; La Blancaneu i els set nans ; La Rínxols d'or ; La Princesa i el pèsol ; El Flautista d'Hamelin, La Bella dorment ; La Rateta que escombrava l'escaleta ; En Ton i la guida ; La Lletera i El Gat amb botes. En aquesta edició podem trobar tots aquests contes clàssics acompanyats d'uns dibuixos moderns i originals que ajuden a fer volar la imaginació.

divendres, 4 de setembre del 2009

El llibre del mes: Fer de mare. Superar els nou reptes de la maternitat


RASKIN, Valerie Davis. Fer de mare : superar els nou reptes de la maternitat. Barcelona : Edebé, 2009.
Les nocions errònies sobre la maternitat condueixen algunes dones a confondre els sofriments normals en el desenvolupament d'una mare amb el fracàs. Valerie Davis Raskin ha identificat els reptes que les mares han d'afrontar en el seu procés evolutiu i dóna les claus per superar-los: una nova identitat, la depressió postpart, un canvi en la relació amb la parella, el seu creixement professional...
Aquest llibre, a través de la desmitificació, deslliura les dones del sentiment de culpabilitat per no ser unes mares perfectes, tot i que són bones mares!


divendres, 17 de juliol del 2009

La novel·la del mes: Triologia Stieg Larsson





LARSSON, Stieg . Els homes que no estimaven les dones ; La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina ; La reina al palau dels corren d'aire. Barcelona : Columna, 2009.

A hores d'ara ja tothom coneix o ha sentit parlar de l'èxit de la triologia de Stieg Larsson. Hem sentit opinions d'amics, familiars, usuaris de la biblioteca i tothom coincideix en el mateix: llegeix-lo!

Però, voleu saber què en pensa l'escriptor i periodista català, Màrius Serra? Us deixem amb un escrit on ens revela des del seu punt de vista les claus de l'èxit de les novel·les, com és la narrativa que empra Stieg Larsson, com se sent el lector quan llegeix, i ens parla del personatge principal, la Lisabeth Salander.

dimarts, 7 de juliol del 2009

La novel·la juvenil del mes: L'habitació de ma germana

COLL, Pep. L'habitació de ma germana. Barcelona : L'Odissea, 2008.
La Laia, una noia de vint anys, apareix morta amb el seu nòvio xinès, tots dos intoxicats a causa de la mala combustió d'una estufa de butà. La seva germana petita, Rosaura, amb l'ajuda d'en Lin, sospiten que no es tracta d'un accident sinó d'un crim premeditat. La recerca dels culpables esdevé rocambolesca, ja que són moltes les persones sospitoses...

Mes sobre l'autor i la seva obra

Pep Coll (Pessonada, 1949) ha explorat els més diversos gèneres literaris, des de la recopilació de llegendes pirinenques (Muntanyes maleïdes) fins a novel·les per a adults (L'abominable crim de l'Alsina Graells, El salvatge dels Pirineus), passant per la narrativa juvenil (El secret de la moixernera, Què farem, què direm?). Entre els diversos premis literaris que ha obtingut, destaca el Sant Jordi 2007, per la novel·la Les senyoretes de Lourdes.

Aquí teniu una entrevista a l'autor, en la qual parla de Les senyoretes de Lourdes, i de part de la seva obra. Si heu llegit algun llibre d'en Pep Coll podeu deixar el vostre comentari i opinió.

divendres, 3 de juliol del 2009

El conte del mes: Segueix el fil

BACOVITCH, Kathy ; BROWN, Deborah. Segueix el fil. Barcelona : Cruïlla, 2009.
Un llibre sorpresa amb solapes, butxaques, una clau, un quadernet i un fil molt i molt llarg. Amb en Ning i el conillet Pepet, haureu d’anar resseguint el fil per descobrir moltes coses. Una història molt divertida i original. Acompanya'ls i fes volar la imaginació!

dissabte, 20 de juny del 2009

El llibre del mes: La economia del fraude inocente


Com pot ser innocent el frau?

Ens ho explica John Kenneth Galbraith, un dels més grans economistes del segle XX, en aquest llibre, una espècie de "testament intel·lectual" en el que ens deixa una crítica radical de l'economia, la política i la moralitat pública del nostre temps.
Diu el professor Galbraith que la distància entre la realitat i la "sabiduria convencional" mai havia sigut tan gran com avui dia, perquè l'engany i la falsedat s'han fet endèmics. Tant els polítics com els mitjans de comunicació ja han metabolitzat els mites dels mercats: que les grans corporacions empresarials treballen per oferir el millor pel públic, que l'economia s'estimula si la intervenció de l'Estat es mínima o que les grans diferències salarials i l'enriquiment d'uns pocs són subproductes del sistema que s'ha d'acceptar com a mals menors.
És a dir, que ens hem rendit totalment davant l'engany i hem decidit acceptar el frau legal, "innocent".
Però la realitat és que el mercat està subjecte a una gestió que financien y planifiquen acuradament les grans corporacions privades. Aquestes, per una altra part, ni estan al servei del consumidor ni les controlen els seus accionistes, sinó els alts executius, que han desenvolupat una compacta burocràcia corporativa responsable d'escàndols financers com els d'Enron, Worldcom o Arthur Andersen. La diferència entre els sectors públic i privat cada vegada té menys sentit, perquè són els grans conglomerats empresarials qui controlen les despeses militars i els diners públics.
Allò que repugna al gran economista és l'acceptació acrítica d'un sistema que retorça, al seu gust, la veritat i enalteix l'especulació com fruit de l'enginy, l'economia de lliure mercat com antídot per tots els mals del món i la guerra com el gran instrument de la democràcia.

Si voleu més informació sobre John Kenneth Galbraith i la seva obra, cliqueu aquí, on trobareu una entrevista a l'autor(en anglès).

dimarts, 16 de juny del 2009

La novel·la del mes: Una llaminadura


Arriba en català, Una llaminadura, la primera novel·la de Muriel Barbery, autora de l'exitosa novel·la L'elegància de l'eriçó.

Ens trobem al mateix bloc de pisos del número 7 de la rue Grenelle de L'elegància de l'eriçó, custodiat per la portera Renée. El veí del quart, monsieru Arthens, el crític gastronòmic més important del món, s'està morint a la seva habitació, i un únic pensament el té capficat: "Moriré, i no aconsegueixo recordar aquell sabor que em tenallava el cor".
En les poques hores que li queden de vida, monsieur Arthens viatjarà a través dels sentits a la recerca d'aquell únic sabor oblidat que encarna l'essència dels plaers més purs, aquells que conformen la bellesa autèntica de les petites coses: el perfum de les sardines a la brasa que cuinava el seu avi, les olors de les platges, els horts i els jardins, les cassoles de la seva infantesa, els primers licors...
Amb el seu estil ric i precís i una sensibilitat tendra i plena d'humor, Muriel Barbery esbossa el retrat d'un home i el balanç de tota una vida plena de llums i ombres, i aconsegueix excitar fins al límit les notres papil·les gustatives. Una llaminadura per al nostre paladar de lector que cal que assaborim des de la primera pàgina.

Més sobre l'autora i la seva obra
Muriel Barbery va nèixer a Casablanca el 1969. És professora de filosofia i actualment viu al Japó. Amb L'elegància de l'eriçó va fer una entrada esclatant en el món de la literatura internacional gràcies essencialment al boca-orella dels lectora. Ha estat guardonada amb el Premi dels Llibreters Francesos, ha obtingut el reconeixement de la crítica i del públic i ja està prevista la seva pròxima adaptació al cinema. Una llaminadura, la seva primera novel·la, ha estat traduïda amb gran èxit a setze llengües i premiada amb el Millor Llibre del Món de Literatura Gastronòmica pel Salon Internacional du Livre Gourmand.

divendres, 5 de juny del 2009

TÀRREGA, Ciutat Gegantera!

Aquest cap de setmana passat, a Tàrrega em pogut disfrutar d’una gran festa, els Gegants! Es celebrava el títol de 24a Ciutat Gegantera de Catalunya, ostentat aquest 2009 pel municipi targarí. Fins un total de 195 colles van visitar la nostra ciutat.

Els gegants són observats pels més menuts com uns éssers fantàstics, admirables per les seves dimensions, però alhora provoquen un sentiment de por que de petits ens és difícil dissimular.

Des de la biblioteca volem posar el nostra gra de sorra en aquesta celebració, i us recomanem alguns contes relacionats amb aquestes figures de grans dimensions que representen reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional.

DOROTEA I LA JOIA GEGANTINA de Joan Pinyol

Joan Pinyol va escriure aquest llibre el 2005, en motiu de la celebració de la 20a Ciutat Gegantera de Catalunya a Capellades

El Bernat acostuma a tenir somnis tan fantàstics que no el deixen ni dormir. Una nit coneix de prop la Dorotea, la geganta de Capellades.

EL BALL DE LA GEGANTA de Joles Sennell

La geganta està neguitosa perquè el Cosme, l’home que des de fa anys la fa ballar, a partir d’ara ja no ho podrà fer.


ELS GEGANTS de Montserrat Ginestà

Si us interessa conèixer per què les muntanyes de Montserrat tenen aquestes formes tant rares, llegiu aquesta entretinguda llegenda.



GEGANTASSOS I NANETS de Teresa Duran

Llibre doble de contes que pots començar per allà on t'agradi més. Hi descobriràs secrets de nanets i de gegants.




dimecres, 27 de maig del 2009

Presentació del bloc


Avui neix el bloc de la Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega.

En aquest primer post us volem presentar la biblioteca, explicar per què hem creat aquest bloc i què hi podreu trobar.

La Biblioteca
La Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega, està situada al casc antic de la ciutat, concretament a la Plaça Sant Antoni. Es va inaugurar l’any 1994, per tant aquest 2009 celebrem 15 anys!
És una biblioteca pública central comarcal. Això vol dir, que és la biblioteca pública de la ciutat de Tàrrega i la biblioteca pública cap de comarca de la comarca de l’Urgell. A més, forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO.
Si voleu més informació, podeu anar a la pàgina web de l’ajuntament, a l’apartat de la biblioteca: http://www.ajtarrega.es/biblioteca.html

Per què un bloc a la biblioteca?
Sabeu que internet és el nou món de la informació, i que des de la biblioteca us n’oferim l’accés gratuït. La Biblioteca de Tàrrega no es vol quedar enrere i des d’ara també estarem a internet. Pretenem que aquesta eina sigui una manera d’obrir fronteres, i arribar a un públic més ampli de gent. Volem que sigui una eina més de comunicació entre la biblioteca i els usuaris.

Què trobareu al bloc?
- Butlletí mensual de les novetats de la biblioteca
- Informació de les activitats que s’organitzin des de la biblioteca
- El llibre del mes (cada mes us donarem notícia d’un llibre de coneixements, d'una novel·la, d'un conte i d'una novel·la juvenil, amb la ressenya corresponent)
- Publicació de notícies rellevants en el món de la cultura


Com hem dit volem que sigui una eina interactiva de comunicació entre biblioteca i usuaris. Esperem que vosaltres formeu part d’aquest bloc i que hi participeu donant les vostres opinions i fent comentaris de les notícies que s’hi publiquin. Com més participació hi hagi, més enriquidor serà per tots nosaltres.