Com pot ser innocent el frau?
Ens ho explica John Kenneth Galbraith, un dels més grans economistes del segle XX, en aquest llibre, una espècie de "testament intel·lectual" en el que ens deixa una crítica radical de l'economia, la política i la moralitat pública del nostre temps.
Diu el professor Galbraith que la distància entre la realitat i la "sabiduria convencional" mai havia sigut tan gran com avui dia, perquè l'engany i la falsedat s'han fet endèmics. Tant els polítics com els mitjans de comunicació ja han metabolitzat els mites dels mercats: que les grans corporacions empresarials treballen per oferir el millor pel públic, que l'economia s'estimula si la intervenció de l'Estat es mínima o que les grans diferències salarials i l'enriquiment d'uns pocs són subproductes del sistema que s'ha d'acceptar com a mals menors.
És a dir, que ens hem rendit totalment davant l'engany i hem decidit acceptar el frau legal, "innocent".
Però la realitat és que el mercat està subjecte a una gestió que financien y planifiquen acuradament les grans corporacions privades. Aquestes, per una altra part, ni estan al servei del consumidor ni les controlen els seus accionistes, sinó els alts executius, que han desenvolupat una compacta burocràcia corporativa responsable d'escàndols financers com els d'Enron, Worldcom o Arthur Andersen. La diferència entre els sectors públic i privat cada vegada té menys sentit, perquè són els grans conglomerats empresarials qui controlen les despeses militars i els diners públics. Allò que repugna al gran economista és l'acceptació acrítica d'un sistema que retorça, al seu gust, la veritat i enalteix l'especulació com fruit de l'enginy, l'economia de lliure mercat com antídot per tots els mals del món i la guerra com el gran instrument de la democràcia.
Si voleu més informació sobre John Kenneth Galbraith i la seva obra, cliqueu aquí, on trobareu una entrevista a l'autor(en anglès).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada