dimarts, 27 d’octubre de 2009

La Novel·la del mes : Olor de colònia


ALCÁNTARA, Sílvia. Olor de colònia. Barcelona : Edicions de 1984, 2009.

Un gran incendi trenca la monotonia de la Colònia. Els magatzems cremen pels quatre costats. El fum ho empudega tot. La sirena sona sense parar, tothom és al carrer. La lluita per salvar la fàbrica és desesperada. Per fi una veu crida: ja no hi queda ningú! Es dóna per apagat el foc, i amos i treballadors van a l'església en acció de gràcies. Realment no hi quedava ningú?
Atrapat, atrapat queda el lector fins a l'última pàgina d'aquesta novel.la, punyent com la vida dels seus protagonistes, amb un final sorprenent i sense concessions.
Olor de Colònia evoca la vida d'una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap als anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d'una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l'escola per als fills, l'església, les botigues i les cases per viure-hi.

Aquesta és la primera novel·la de Sílvia Alcántara (1944) que visqué molts anys en una de les colònies tèxtils del Llobregat. Aquesta experiència en primera persona queda reflexada en cadascun dels capítols en què està organitzada la novel·la.

Si us interessa saber una mica més de la novel·la, al programa L'hora del lector, del canal 33, li van fer una entrevista, que podeu veure a travès d'aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada